Aletta Avond Academie: KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder...

Ook in de gemeente Midden-Groningen, waar de voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs is geboren en getogen, worden in het kader van de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht allerlei activiteiten georganiseerd. Op 23 mei - de dag van de Europese verkiezingen - staat er een Aletta Avond Lezing gepland met als titel ‘KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder...’

Met trots draagt het Aletta Jacobs College in Hoogezand haar naam. Aletta Jacobs was een pittige tante, een vrouw met visie, lef en het hart op de juiste plek. Ze kwam op voor gelijke rechten en kansen, durfde tegen de stroom in te roeien en had een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Daarmee is ze tot op de dag van vandaag een inspiratiebron.

Lezing: KIES!

De school organiseert jaarlijks een populairwetenschappelijke lezing, waarvoor prominente sprekers worden uitgenodigd. Laagdrempelig en toegankelijk voor zowel leerlingen, hun ouders, het personeel en overige belangstellenden. Op 23 mei - de dag van de Europese verkiezingen - staat er een Aletta Avond Lezing gepland met als titel ‘KIES! 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder?’ 

Sprekers

KIES! is een lezing met academische diepgang gekoppeld aan de Hoogezandse praktijk. Als sprekers hebben we namelijk uitgenodigd hoogleraar Mineke Bosch en politica Glimina Chakor. 

  • Prof. dr. Mineke Bosch, is Nederlands historicus en verbonden als Hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Mineke Bosch is onder meer de biografe van Aletta Jacobs, de eerste officiële vrouwelijke studente en arts in Nederland. Binnenkort verschijnt haar boek ‘Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in woord en beeld, 1882-1922’.
     
  • Glimina Chakor – wethouder voor GroenLinks in Groningen – werd in 1976 geboren in Hoogezand-Sappemeer. Ze woonde van haar zesde tot haar twaalfde bij haar oma in Marokko, met vallen en opstaan baande ze zich daarna een weg naar een eigen leven in Nederland. Ze koos uiteindelijk voor een carrière in de politiek. In een interview in het Dagblad van het Noorden zei ze onlangs: “Ik moet als politica harder mijn best doen, want ik ben vrouw en Marokkaans. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. De gemeenteraad van Groningen? Overwegend mannen. Daar kun je boos om worden, maar je kunt ook denken: we hebben als vrouwen stappen te maken.”

Welkom

Belangstellenden, die de lezing ‘KIES!, 100 jaar vrouwenkiesrecht en hoe nu verder …..’ bij willen wonen, zijn van harte welkom in theaterzaal van de locatie Laan van de Sport 4 in Hoogezand. De Aletta Avond Academie start op 23 mei om 19.30 uur, de zaal is om 19.15 uur open. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst, dit kan door een mail te sturen naar mw. Klunder/PR-zaken: jklunder@aletta.nl of telefonisch 0598-350250.