De vrouwen van de Menkemaborg

In het kader van '100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen' staan vanaf 4 juni ‘De vrouwen van de Menkemaborg’ centraal in de Menkemaborg in Uithuizen.

De vrouwen van de Menkemaborg
Eén van de vrouwen van de Menkemaborg: Josina Manninga, 1611.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hoe was het 300 jaar geleden om als vrouw op de Menkemaborg op te groeien, te wonen of te werken?

Freules, jonkvrouwen en de meiden

Wie waren de vrouwen van de Menkemaborg? Kregen ze een opleiding en waar hielden ze zich mee bezig? De tentoonstelling besteedt natuurlijk ook aandacht aan de huwelijken en de kinderen. Wie zorgde voor de opvoeding en wie regelde de huishoudelijke taken in de borg?

Ook de meiden worden niet vergeten. Aan de hand van archiefstukken, brieven, kasboeken, portretten en een grote variëteit aan voorwerpen wordt een beeld gegeven van het leven op de Menkemaborg. De verhalen -de leuke en ook de minder leuke- gaan over de freules, jonkvrouwen en meiden.

Praktische informatie

Verder staan het hele jaar de verborgen schatten in de Menkemaborg centraal met de titel ‘Onder de loep’, en op Pinkstermaandag 10 juni is het de Dag van het Kasteel en zijn de bewoners van de borg 'even terug’.

Het huis en de tuin zijn open van maart tot en met september op dinsdag tot en met zondag van 10:00-17:00 uur. In de maanden juli en augustus is de Menkemaborg ook op maandag geopend. Van oktober tot en met december is de borg geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00-16:00 uur.