Festival '100 jaar vrouwenkiesrecht' in Stadhuis

De gemeente Groningen en De Verhalen van Groningen vieren op vrijdagochtend 20 september het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht. Het programma bestaat onder meer uit een optocht, muziek, theater, een mini-documentaire, een bijzondere onthulling en een expositie.

Festival '100 jaar vrouwenkiesrecht' in Stadhuis
Het Stadhuis van Groningen

De ochtend begint om 09:30u bij de buste van Aletta Jacobs op het Harmonieplein (Oude Kijk in 't Jatstraat 26). Alle aanwezigen wandelen in optocht naar het Stadhuis, met een uniek 100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen-vaandel gemaakt door de vrouwen van Vanhulley.

Programma

In het Stadhuis vindt een feestelijk programma plaats met muziek en theater. Zo brengen Marieke Klooster en Gabrielle Glasbeek liedjes uit hun voorstelling Voorwaarts! en speelt theatergezelschap Het Peloton een preview van Suffragette. Daarnaast wordt een mini-documentaire vertoond over vrouwelijke wethouders in Groningen, gemaakt door Beno Hofman en OOG TV. Bovendien vindt er een bijzonder onthulling plaats én kunt u in het Atrium de Groninger Vrouwengalerij bewonderen. Het programma duurt tot ca. 11:30u. Een ieder die geïnteresseerd is, is natuurlijk van harte welkom. Aanmelden is niet nodig en het evenement is geheel gratis.

Mini-documentaires Beno Hofman

Beno Hofman heeft samen met OOG TV een viertal mini-documentaires gemaakt over vrouwen in de Groningse politiek. Deze worden op de volgende data uitgezonden op OOG TV (Ziggo kanaal 40):

11-9: Vrouwelijke Gedeputeerden in Groningen
18-9: Vrouwelijke Wethouders in Groningen
25-9: Vrouwelijke Statenleden in Groningen
2-10: Vrouwelijke Gemeenteraadsleden in Groningen

Tijdens het evenement op vrijdag 20 september in het Stadhuis wordt de mini-documentaire over vrouwelijke wethouders vertoond.

100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen

In 2019 viert Groningen 100 jaar vrouwenkiesrecht. Ruim veertig Groninger organisaties -groot en klein- geven dit jaar op hun eigen manier invulling aan de thema’s vrouwenkiesrecht, feminisme, diversiteit en inclusiviteit. Dat resulteert onder meer in exposities, films, theater, muziek, kunst en festivals – en ontzettend veel inspirerende verhalen. Dit themajaar wordt gecoördineerd door De Verhalen van Groningen.