Historisch Café: Rokkenjager

In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Het Historisch Café in de Groninger Archieven staat in het teken van vrouwen die de broek aantrokken om de gevestigde orde aan de kaak te stellen.

Historisch Café: Rokkenjager

Vrouwen die vochten voor hun stemrecht. Vrouwen die ongeacht hun status zelf kozen met wie zij trouwden. En vrouwen die op hoog niveau voetbalden.

Programma

Historicus Sanne Meijer vertelt over de strijd om het vrouwenkiesrecht, ter ere van 100 jaar kiesrecht. Historicus en Koningshuisdeskundige Tom Scheepstra spreekt over een aantal controversiële huwelijken uit de geschiedenis van de Oranjes. Historicus Hilde Klinkers verbindt de vrouw met de broek, of bal, in een column over haar onderzoek naar vrouwenvoetbal.  De muzikale intermezzo’s worden op deze avond verzorgt door singer-songwriter Daisy. 

Proef ter afsluiting het toepasselijke biertje Rokkenjager van BAXBIER.

Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan het historisch materiaal bij het archief komen onderzoeken! 

Historisch Café on tour wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Jonge HistoriciJong KNHG en JONG archivarissen.

Praktische informatie

Graag aanmelden via de website van Historisch Café.

Gratis toegang
Gebouw open 19.30 uur
Gratis parkeren, melden bij de slagboom