Lezing: zin en onzin van de Groninger Vrouwengalerij

Er is dit jaar veel aandacht voor de rol van vrouwen in de geschiedenis. In het kader daarvan is de Groninger Vrouwengalerij samengesteld. Sanne Meijer, Kees Kuiken e.a. vertellen op woensdag 6 maart meer over de zin en onzin van de historische Groninger Vrouwengalerij, die op 8 maart (internationale vrouwendag) bekend gemaakt wordt.

Lezing: zin en onzin van de Groninger Vrouwengalerij
Bij Zuidlaren, ca 1935. Foto Noord-Nederlands Persfotobureau Folkers, Groninger Archieven (818_19400)

In de Groninger Vrouwengalerij maakt u kennis met vijftig historische Groninger vrouwen. Op 6 maart lichten wij een tipje van de sluier op. Waarom en hoe is deze galerij tot stand gekomen? Wat betekenen deze verhalen voor onze blik op de geschiedenis? Sanne Meijer legt uit. Kees Kuiken brengt Groninger vrouwen aan het voetlicht die waren verweven met vrouwennetwerken. Bijvoorbeeld de onbekende non Hisse van Ewsum en haar beroemde schoonzuster Beetke van Rasquert. De ontroerende brieven van Hisse zijn onthullende egodocumenten.

Op 8 maart – internationale vrouwendag – publiceert De Verhalen van Groningen de Groninger Vrouwengalerij. In de Canon van Groningen (verschenen in 2008) stonden naast 40 ijkpunten ook 52 boegbeelden, waaronder slechts drie vrouwen: Beetke van Rasquert, Aletta Jacobs en Marianne Timmer.

Vier vrouwen uit de galerij in 10 minuten

Leo Verhart (archeoloog en werkt aan de biografie over Albert Egges van Giffen, de beroemde Groninger archeoloog) ontdekte een vrouw, die op foto’s stil en bescheiden lijkt, maar dat in haar werk allerminst was. Zij leefde eind negentiende eeuw, eerste helft twintigste eeuw.

Henk Boels (historicus, speciaal geïnteresseerd in de Bataafs-Franse tijd) stelt een Groningse in Den Haag en Parijs eind achttiende eeuw voor.
Merel Thomese (ontwikkelaar lesmateriaal en tentoonstellingen) spreekt over een moedige meid in oorlogstijd. Een vergeten Leenster blijkt een Europees icoon voor dapperheid.

Marianne Kruijswijk (directeur van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, afgestudeerd op de Mannenbond voor Vrouwenkiesrecht) stelt de eerste vrouwelijke dominee in de provincie Groningen en de eerste voltijd ziekenhuispastor in het Diakonessenhuis voor.

Praktisch

  • Woensdag 6 maart, 20.00 uur (gebouw open vanaf 19.30 uur)
  • Groninger Archieven, Cascadeplein 4 Groningen
  • Toegang gratis
  • Gratis parkeren, melden bij de slagboom

Deze avond wordt georganiseerd door Historische vereniging Stad en Lande, NGV Groningen, De Verhalen van Groningen en Groninger Archieven.