March Against Gender-Based Violence

Women’s March Groningen, Groningen Feminist Network en Amnesty International Student Group organiseren op zaterdag 19 januari de ‘MARCH AGAINST GENDER-BASED VIOLENCE’ in Groningen. 

1 op de 3 vrouwen slachtoffer van geweld

Uit statistieken van de World Health Organisation (WHO) is gebleken dat één op de drie vrouwen wereldwijd in haar leven geconfronteerd wordt met fysiek of seksueel geweld binnen de intieme kring of seksueel geweld buiten de intieme kring. Floor Bakker van Women's March Groningen vertelt: "Deze cijfers zijn schrikbarend. Daarom hebben we besloten om hier wereldwijd aandacht voor te vragen. Mensen uit allerlei landen gaan in het weekend van 19 en 20 januari de straat op om een statement te maken tegen deze en andere vormen van geweld."

‘End gender-based violence’

De organisatoren in Groningen hebben besloten het thema breder te zien dan alleen 'geweld tegen vrouwen'. Bakker licht die keuze toe: "Geweld tegen vrouwen heeft vaak met meerdere factoren te maken. Geweld tegen een vrouw die een hijab draagt, komt vaak voort uit een combinatie van islamofobie, seksisme en racisme. Verschillende vormen van discriminatie zijn met elkaar verbonden, daarom bestrijden we ze ook gebundeld." 

Daarnaast zijn het niet alleen cisgender vrouwen die te maken krijgen met geweld dat gebaseerd is op gender. "De ontwikkelingen rondom de Nashvilleverklaring die afgelopen week via het nieuws te volgen waren, hebben wederom laten zien dat transgender personen nog niet genoeg geaccepteerd zijn in de samenleving. Volgens cijfers van het Transgender Netwerk Nederland wordt deze groep mensen in Nederland zeven keer zo vaak mishandeld of bedreigd als gemiddeld. Dit is dus een zeer veel voorkomende vorm van 'gender-based violence' die onze aandacht zeker verdient bij de demonstratie."
 

Praktische informatie

Waar: Start bij het Waagplein (9712 JZ) te Groningen
Wanneer: zaterdag 19 januari, 13.00-14.15 uur (eerst speeches en poëzie, dan een mars door de binnenstad)
https://www.facebook.com/events/264010724276736/