100 jaar vrouwenkiesrecht op Noorderzon

De Verhalen van Groningen keert terug naar de Horatiotent op Noorderzon, met een programma in het teken van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Op 23 en 24 augustus geven allerlei partijen -op uitnodiging van De Verhalen van Groningen- door middel van theater, cabaret, muziek, lezingen, film, wandelingen, exposities en podcasts invulling aan dit thema. Het programma in de Horatiotent is geheel gratis. Daarnaast speelt in het Stadhuis de voorstelling Alles wat wij niet zijn van Illustere figuren, gecoproduceerd door De Verhalen van Groningen en Noorderzon.

100 jaar vrouwenkiesrecht op Noorderzon
Noorderzon, bij de vijver in het Noorderplantsoen

Precies honderd jaar geleden verkregen Nederlandse vrouwen na een lange strijd het actieve kiesrecht. In Groningen wordt dit jubileum groots gevierd! Allerlei Groninger partijen geven op eigen manier invulling aan het themajaar. Op uitnodiging van De Verhalen van Groningen haalt een aantal van deze partijen zijn activiteiten naar de Horatiotent op Noorderzon. Het resultaat: een spannend en doorlopend programma vol theater, cabaret, muziek, lezingen, film en debatten – waarin vrouwen, feminisme en inclusiviteit centraal staan.

 De voorstelling Voorwaarts!. Foto: Stella Dekker

De voorstelling Voorwaarts!. Foto: Stella Dekker

Programma in Horatiotent

Het programma vindt plaats op vrijdagavond 23 augustus en zaterdagmiddag en -avond 24 augustus in de Horatiotent. Er is theater door Het Peloton, dat Suffragette speelt, en de Noorderlingen, met de voorstelling For What It’s Worth. Daarnaast brengen Marieke Klooster & Gabriëlle Glasbeek hun cabareteske voorstelling Voorwaarts! naar Noorderzon. Groninger Vrouwengalerij-ambassadeur Marlene Bakker komt nummers van haar album RAIF zingen. Daarnaast worden fragmenten uit de film Aletta Jacobs, het hoogste streven getoond, met toelichting van de makers.

Mineke Bosch (RUG/Groninger Museum) en Dineke Stam (Intercultural Museum and Heritage Projects) geven ieders een flitslezing van ca. 15 minuten over de strijd om het vrouwenkiesrecht. De vrouwen van de sociale onderneming Vanhulley komen vertellen over de unieke werkwijze waarbij vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt boxershorts maken en tegelijkertijd een opleiding krijgen. Ook is Vanhulley op zaterdagmiddag aanwezig met een mobiel atelier. Daarnaast kun je in de tent de expositie Groninger Vrouwengalerij bewonderen en luisteren naar podcasts over Groninger vrouwen (een productie van De Verhalen van Groningen, Biblionet en Groninger Forum). Ook leuk voor kinderen!

Klik hier voor het volledige programma. Het programma is geheel gratis, maar vol = vol.

Wandeling 'Kunst op straat'

Het CBK Groningen organiseert tijdens Noorderzon de themawandeling Kunst op straat. Tijdens de wandeling onder leiding van Margriet Diertens doorkruis je de binnenstad en bekijkt bekende, maar vooral ook mindere bekende kunstwerken van en over vrouwen, zoals Beeld voor de Vishoek van Anne Wenzel. Daarbij hoor je prachtige verhalen over sterke vrouwen.

De wandeling begint om 19:00u bij de Horatiotent op Noorderzon en duurt ca. 1.5 uur. De wandeling is gratis, maar vol = vol. Opgeven kan via sanne.meijer@deverhalenvangroningen.nl. 

Theaterproductie Illustere Figuren

Naast het programma in de Horatiotent, coproduceert De Verhalen van Groningen samen met Noorderzon de theatervoorstelling Alles wat wij niet zijn van Illustere Figuren. Tijdens Noorderzon onderzoeken de illustere figuren alles wat zij niet zijn, in een mix van theatrale scènes en een open gesprek met het publiek. Dit jaar bestaat het vrouwenkiesrecht 100 jaar. Moet het worden verlengd of is het wel genoeg geweest? Illustere Figuren Zen Roorda en Joeso Peters onderzoeken samen met Joran de Boer waar de vrouw nu staat en waar ze heen moet; terug naar het aanrecht of naar de femmecratuur!

De voorstelling speelt van 19 t/m 22 augustus, elke dag om 17:00u en 19:30u in het Stadhuis in Groningen. Reserveer je tickets hier.

 De Groninger Vrouwengalerij is beide dagen te bezichtigen in de Horatiotent. Foto: Stella Dekker

De Groninger Vrouwengalerij is beide dagen te bezichtigen in de Horatiotent. Foto: Stella Dekker