Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht

In 2019 viert Nederland het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Het Groninger Museum markeert dit historische feit met de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht. De expositie, die vanaf 20 april te zien is, illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.

Tentoonstelling

Het Groninger Museum geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groninger arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. De tentoonstelling toont dat de vrouwenkiesrechtbeweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen. Tegelijkertijd was de kiesrechtbeweging een wereldwijd fenomeen en waren de Nederlanders belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie geeft een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en laat ook zien dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht illustreert aan de hand van onder meer vaandels, foto’s, cartoons, schilderijen en historische documenten hoe de actie werd gevoerd. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het vaandel van de International Woman Suffrage Alliance uit 1908, gemaakt door de beroemde textielvervaardiger Handarbetets Vänner (Handarbeids Vrienden) uit Stockholm. Het wetswijzigingsartikel, uitgeleend door het Nationaal Archief, vormt een ander hoogtepunt.
 

Oproep

In de tentoonstelling zijn ook nationale en lokale kleding, sieraden en andere objecten te zien die een rol speelden in de strijd. Heeft u zelf zo’n voorwerp in huis? Neem dan contact op met het Groninger Museum via info@groningermuseum.nl.

Programma

Landelijk is er een veelomvattend programma vol geschiedenis, kunst, theater, wetenschap en activisme in het kader van het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in Nederland, met Groningen als middelpunt. Zo vindt op 9 mei 2019, de dag waarop het precies 100 jaar geleden is dat het wetswijzigingsvoorstel door de Tweede Kamer werd aangenomen, in het Groninger Museum een luisterrijke viering plaats met lezingen, films, theater en muziek. Kijk voor meer informatie over het Groninger themajaar op 100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.

Strijd

De tentoonstelling wordt samengesteld door Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Egge Knol, conservator geschiedenis bij het Groninger Museum. Bij de expositie verschijnt op 9 mei 2019 een rijk geïllustreerd boek, geschreven door Mineke Bosch. Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht is van 20 april tot en met 15 september 2019 te zien.