Vijf Groninger zomertentoonstellingen vieren het vrouwenkiesrecht

In 2019 viert Groningen 100 jaar vrouwenkiesrecht. Daarom zijn deze zomer maar liefst vijf bijzondere tentoonstellingen te bewonderen die op hun eigen manier iets over vrouwenemancipatie en de strijd om het vrouwenkiesrecht vertellen. En helemaal handig: alle locaties liggen binnen twee kilometer afstand van elkaar in de Groninger binnenstad!

Vijf Groninger zomertentoonstellingen vieren het vrouwenkiesrecht
Marinus van Raalte, Kiesrechtvrouwen 1915. Bruikleen particuliere collectie. Foto Tom Haartsen

Het Groninger Museum, de Synagoge, het Universiteitsmuseum, de Universiteitsbibliotheek Binnenstad en het Universitair Medisch Centrum Groningen bundelen hun krachten en vertellen van 7 juni t/m 15 september 2019 gezamenlijk een verhaal over vrouwenkiesrecht en emancipatie in Groningen. Deze samenwerking maakt onderdeel uit van het themajaar 100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen, dat gecoördineerd wordt door De Verhalen van Groningen.

Vijf verschillende tentoonstellingen

De tentoonstelling in het Groninger Museum geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groninger arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. In de Synagoge wordt middels een bijzondere collectie fotogravures het verhaal van kunstenaar Jozef Israëls verteld. Het UMCG toont afbeeldingen van kunstwerken die zijn zoon Isaac Israëls maakte tijdens zijn verblijf in een Haags ziekenhuis. Beide mannen waren nauw betrokken bij de Groningse vrouwenemancipatiebeweging en goed bevriend met de familie Jacobs.

Vervolgens kun je in het Universiteitsmuseum de Aletta Jacobskamer bewonderen, met onder andere Jacobs’ baarmoedermodel, hutkoffer én officiële inschrijving aan de universiteit. De Universiteitsbibliotheek Binnenstad zet tot slot een selectie geëngageerde boeken en brochures in de schijnwerpers die tijdens de eerste feministische golf In Nederland zijn verschenen. Deze werden vaak voor en door vrouwen geschreven, en vrouwenkiesrecht was een belangrijk thema in de boeken en brochures.

Praktische informatie

De exposities hebben verschillende einddata.

  • Groninger Museum: Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht (20 april t/m 15 september)
  • Synagoge: 50x Israëls (7 juni - 29 september)
  • Universiteitsmuseum: Aletta Jacobskamer (permanent)
  • Universiteitsbibliotheek Binnenstad: Honger naar kennis, het belang van boeken voor de vrouwenbeweging (29 mei - 3 november)
  • Universitair Medisch Centrum Groningen: Isaac Israëls in het ziekenhuis (7 juni - 29 september)

Kijk voor openingstijden en eventuele entreegelden op de websites van de deelnemers.

100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen

Groningen viert 100 jaar vrouwenkiesrecht. Groninger organisaties bundelen hun krachten om van 2019 een fantastisch themajaar te maken – met feest, geschiedenis, reflectie, debat en actie.