Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019 staat de Dag van de Groninger Geschiedenis in teken van Zij/Hij, het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis. Kom naar de Dag en laat u verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger (Zij/Hij) geschiedenis.

Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis
Groninger Archieven. Foto: Groninger Archieven

In veel programmaonderdelen staat de relatie vrouw/man centraal. Een van de bekendste Nederlandstalige zangduo’s opent de Dag van de Groninger Geschiedenis: Lucas en Gea. Zij zingen over de bijzondere en soms uitdagende Zij/Hij verhoudingen.

 Zij/Hij. Foto’s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven

Zij/Hij. Foto’s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven

Het programma

Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster (voormalig Vrouw Holland) brengen een ode aan de Groninger vrouwen van toen en nu in een cabareteske voorstelling. Een aantal van deze historische vrouwen is ook terug te vinden in de Vrouwengalerij, die compleet te zien is tijdens de Dag. Aletta Jacobs, Etta Palm, Beetke van Rasquert en Marie Kamphuis worden extra uitgelicht.

Dit is slechts een greep uit het programma en naast depotrondleidingen in het archievengebouw, stadswandelingen, documentaires en lezingen, zijn er tal van andere activiteiten. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, alleen voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf vrijdag 4 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Vrouwencafé Dikke Trui

Speciaal voor deze Dag wordt het Groninger Vrouwencafé Dikke Trui, dat van 1979 tot 1982 in de Oude Ebbingestraat gevestigd was, weer opgebouwd en geopend. De theatervoorstelling geeft een beeld van wat er zich onder andere afspeelde. Bovendien is het café geopend en kunnen gesprekken van toen voortgezet worden met dames die destijds ook aan de bar zaten.

Jonge vrouwen, oude vrouwen, idealistische vrouwen, anarchistische vrouwen, geëmancipeerde vrouwen, radicale feministen, getrouwde vrouwen, lesbo’s, allemaal kwamen ze samen in het eerste vrouwencultuurcentrum Dikke Trui. Dat leverde bijzondere, spannende en soms hemeltergende samenkomsten op waarin ze, al of niet samen, probeerden de wereld om hen heen een stukje mooier te maken. De theatergroep van de Lesbus (ontstaan in de jaren 90 onder regie van Fenna Besijn) geeft een boeiende en humoristische voorstelling van zaken uit de jaren 70. Ook gaat de groep ter plekke interactief en theatraal de discussie aan met het publiek. Het café Het Vrouwencafé Dikke Trui wordt voor één keer weer heropgebouwd en geopend. In dit café kunt u in gesprek gaan met de initiatiefnemers en bezoekers van Dikke Trui. Laat u verrassen door de talloze verhalen uit het roerige bestaan van dit Vrouwencafé.

In de geest van Etta Palm

Speciale aandacht is er voor de Groningse Etta Palm, al feministe in de achttiende eeuw tijdens de Franse revolutie. Eind 1790 was zij de eerste vrouw die het woord nam in een (Franse) politieke club, dat wil zeggen haar rede werd voorgelezen, omdat ze die zelf niet mocht uitspreken. Het ging over gelijkheid van de seksen. Dit pamflet hebben we nu vertaald in het Nederlands en reiken we uit op de Dag van de Groninger Geschiedenis. Bovendien vertelt Wil Schackmann over de markante vrouw in een lezing, wordt zij uitgelicht in de Vrouwengalerij en stellen we de plaquette die vorige eeuw enige tijd haar geboortehuis sierde, tentoon.

Geschiedenis voor kinderen

Geschiedenis is voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen is er van alles te doen. Wat denk je van het maken van je eigen tijdcapsule, een vals persoonsbewijs of een mooie stamboom? Bovendien is er speciaal voor kinderen een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger geschiedenis

De Dag van de Groninger Geschiedenis, die inmiddels voor de 33 e keer georganiseerd wordt, begon als Groninger Erfgoedmarkt. De markt is nog steeds het hart van de Dag en wordt nu aangevuld met tientallen andere activiteiten. Het is uitgegroeid tot een manifestatie waar de laatste jaren ruim 2.500 belangstellenden op afkwamen.

Groninger Archieven en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) organiseren de Dag van de Groninger Geschiedenis in samenwerking met Noordelijk Scheepvaartmuseum, Historische vereniging Stad en Lande, Verhalen van Groningen, Groninger Museum en Forum Groningen.

Praktische informatie

Dag van de Groninger Geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019 | 11.00-17.00 uur | Groninger Archieven, Cascadeplein 4 | Gratis toegang | www.dagvandegroningergeschiedenis.nl | #dgg19 #zijhij