Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019 staat de Dag van de Groninger Geschiedenis in teken van Zij/Hij, het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis. Kom naar de Dag en laat u verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger (Zij/Hij) geschiedenis.

Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis
Groninger Archieven. Foto: Groninger Archieven

In veel programmaonderdelen staat de relatie vrouw/man centraal. Een van de bekendste Nederlandstalige zangduo’s opent de Dag van de Groninger Geschiedenis: Lucas en Gea. Zij zingen over de bijzondere en soms uitdagende Zij/Hij verhoudingen.

 Zij/Hij. Foto’s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven

Zij/Hij. Foto’s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven

Het programma

Speciaal voor deze Dag wordt het Groninger vrouwencafé Dikke Trui uit de jaren 80 weer opgebouwd en geopend. De theatervoorstelling geeft een beeld van wat er zich onder andere afspeelde. Bovendien is het café geopend en kunnen gesprekken van toen voortgezet worden met dames die destijds ook aan de bar zaten.

Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster (voormalig Vrouw Holland) brengen een ode aan de Groninger vrouwen van toen en nu in een cabareteske voorstelling. Een aantal van deze historische vrouwen is ook terug te vinden in de Vrouwengalerij, die compleet te zien is tijdens de Dag. Aletta Jacobs, Etta Palm, Beetke van Rasquert en Marie Kamphuis worden extra uitgelicht.

Dit is slechts een greep uit het programma en naast depotrondleidingen in het archievengebouw, stadswandelingen, documentaires en lezingen, zijn er tal van andere activiteiten. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, alleen voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf vrijdag 4 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

In de geest van Etta Palm

Speciale aandacht is er voor de Groningse Etta Palm, al feministe in de achttiende eeuw tijdens de Franse revolutie. Eind 1790 was zij de eerste vrouw die het woord nam in een (Franse) politieke club, dat wil zeggen haar rede werd voorgelezen, omdat ze die zelf niet mocht uitspreken. Het ging over gelijkheid van de seksen. Dit pamflet hebben we nu vertaald in het Nederlands en reiken we uit op de Dag van de Groninger Geschiedenis. Bovendien vertelt Wil Schackmann over de markante vrouw in een lezing, wordt zij uitgelicht in de Vrouwengalerij en stellen we de plaquette die vorige eeuw enige tijd haar geboortehuis sierde, tentoon.

Geschiedenis voor kinderen

Geschiedenis is voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen is er van alles te doen. Wat denk je van het maken van je eigen tijdcapsule, een vals persoonsbewijs of een mooie stamboom? Bovendien is er speciaal voor kinderen een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger geschiedenis

De Dag van de Groninger Geschiedenis, die inmiddels voor de 33 e keer georganiseerd wordt, begon als Groninger Erfgoedmarkt. De markt is nog steeds het hart van de Dag en wordt nu aangevuld met tientallen andere activiteiten. Het is uitgegroeid tot een manifestatie waar de laatste jaren ruim 2.500 belangstellenden op afkwamen.

Groninger Archieven en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) organiseren de Dag van de Groninger Geschiedenis in samenwerking met Noordelijk Scheepvaartmuseum, Historische vereniging Stad en Lande, Verhalen van Groningen, Groninger Museum en Forum Groningen.

Praktische informatie

Dag van de Groninger Geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019 | 11.00-17.00 uur | Groninger Archieven, Cascadeplein 4 | Gratis toegang | www.dagvandegroningergeschiedenis.nl | #dgg19 #zijhij