Expositie: Groninger Vrouwengalerij

De Groninger Vrouwengalerij is op reis door de provincie Groningen. Vanaf 12 oktober 2019 is deze portrettengalerij te bewonderen in de Groninger Archieven. De Groninger Vrouwengalerij van De Verhalen van Groningen vertelt verhalen over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden.

Expositie: Groninger Vrouwengalerij
De Groninger Vrouwengalerij in de UB-Binnenstad te Groningen

Deze galerij is in de vorm van een expositie on tour door de provincie Groningen. Na de Universiteitsbibliotheek in Groningen, het Vestingmuseum in Oudeschans en het Stadhuis in Groningen zijn de Groninger Archieven de volgende stop. De Groninger Vrouwengalerij zal onder andere te bewonderen zijn tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis (12 oktober). 

Over de Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen heeft samen met inwoners van Groningen de Groninger Vrouwengalerij opgezet. Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zet De Verhalen van Groningen deze bijzondere vrouwen nu in de spotlights met de Groninger Vrouwengalerij. Er zijn hier 50 korte biografieën te lezen en de Groninger Vrouwengalerij is in de vorm van een expositie ook op locatie te bezichtigen. Daarnaast staan de vrouwen uit de Groninger Vrouwengalerij centraal tijdens allerlei activiteiten en evenementen in stad en provincie.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Aanleiding voor dit project is de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Dit provincie-brede themajaar wordt eveneens gecoördineerd door De Verhalen van Groningen. Voor meer informatie, zie www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.  

 De Groninger Vrouwengalerij in de Nicolaïkerk in Appingedam, op het festival Terug naar het begin

De Groninger Vrouwengalerij in de Nicolaïkerk in Appingedam, op het festival Terug naar het begin